Erasmus

Tipy: Snídaně&Svačiny&Večeře

P.S. Fotky jídla mi zabírají půlku mobilu. Ale když potřebuji fotku, kde jsem s jídlem já, musela jsem zapátrat hluboko do minulosti (rozuměj – asi tři čtvrtě roku) a vytáhnout fotku s exotickým ovocem, které jsme si kupovali na jednom brněnském festivalu.) Ale nechtěla jsem nabourat systém úvodních fotografií u článků, kdy střídám fotku se mnou a fotku přírody či něčeho jiného. A teď už k článku!

Nejsem určitě první ani poslední, kdo bydlí na koleji. Já ale díky tomu, že studuji denní studium v Brně, kde zároveň i bydlím, jsem nikdy kolej řešit nemusela. Doma ráda vařím a peču, když ale máte krásnou a vybavenou kuchyň, jde to skoro samo. V Německu jsem už téměř dva měsíce a po prvotním šoku z naší kuchyně jsem se již vzpamatovala, částečně ji uklidila a tak nějak se s tím smířila. Sice k nám má třikrát za týden docházet uklízečka, ale úplně to podle toho nevypadá. Po mém příjezdu byla podlaha, zvláště před ledničkami!, tak strašně špinavá a zalepená, že jsem to nafotila, ukázala našemu Hausmeisterovi, který má koleje na starosti a do dvou dnů bylo čisto. Ledničku jsem už radši vydrhla sama. Ale nechci si tu jen stěžovat. Mám kde vařit a aspoň poznávám krutou realitu kolejí. Kuchyně je určena pro 11 lidí, ale už když chceme vařit čtyři, tak je tam plno. Naštěstí ne všichni jsou nadšenci do vaření a někteří mají dokonce vlastní ledničky na pokojích (v kuchyni jsou pro všechny jen dvě malé) a tak se to jakžtakž dá. Pokud bydlíte na kolejích, s kolika lidmi musíte sdílet kuchyň?

Teď už ale k samotným tipům, co si připravuji já. Snažím se vařit jednoduše, zdravě a rychle. Sice to zní jak nějaká reklama, ale opravdu to tak je. A co se týče kvality surovin. Raději si koupím kvalitnější maso jednou za týden, než třikrát něco špatného. Miluji ovoce a zeleninu, takže za ně utrácím skoro nejvíc a teď na jaře/v létě hlavně jahody, borůvky a maliny! Takže si občas dopřávám tyto trochu “dražší” věci. Na druhou stranu, byla jsem tu jen asi na třech party, i když někteří chodí několikrát týdně. Já radši dám ty peníze do jídla než do pití v barech.

Tipy na Snídaně & Svačiny & Večeře

Proč všechny tyto jídla dohromady? Zkrátka proto, že je jím, když na ně mám chuť. Párky a vajíčka si připravuji většinou spíše k večeři, ale jinak tu vše kombinuji, jak mi to zrovna vyjde. A ačkoliv to není nepřeberné množství pokrmů, zatím se mi nestalo, že by se mi něco přejedlo či že bych nevěděla, co si připravit.

Bílý jogurt s oříšky a ovocem na 100 způsobů. Jahody jsem si koupila třikrát během jednoho týdne, protože bylo balení za 1€. (Tak jen aby to nevypadalo, že je jím pořád.) Teď už to zas zdražili, i když nechápu proč. Jahodová sezóna má přece teprve začínat!

Ovesné kaše si dělám často, ale paradoxně jsem je vyfotila jenom dvakrát. Jsou to takové ty absolutně základní verze. 4 lžíce jemných vloček, voda s mlékem od oka, skořice, zhruba čtvrtina rozmačkaného banánu. A nahoru dávám oříšky, kokos, banán. A když mám i jiné ovoce, je to příjemná obměna.

Když mám více času, udělám si vajíčka a nejlepší jsou s avokádem! Nebo s šunkou/slaninou, žampiony a cibulkou. Samozřejmě zelenina a nějaké pečivo. To se snažím kupovat celozrnné a jíst ho jednou denně.

Občas si dopřeji také párky. Snažím se ale kupovat ty s minimálně 90% masa. A opět pečivo a zelenina a samozřejmě i výborná regensburgská hořčice! Někdy sice prasknou, to je tak, když je nechám vařit a jdu si na pokoj dělat čaj, ale kdo by to řešil. 😀

U toho pečiva ještě zůstaneme. A to sice s “klasikou” v podobě chleba s pomazánkou či šunkou či toustu s arašídovým máslem a marmeládou.

Už jsem si také několikrát dělala salát. I na oběd. A to třeba kombinace salát-rajčata-okurka-2 natvrdo uvařená vejce-půlka avokáda. Tento salát jsem dokonce měla s sebou na výletu na Neuschwanstein! (O kterém také chystám článek.)

Když si chci udělat něco sladké na večeři, tak jsou banánové lívanečky skvělá volba! Dělala jsem si je tu zatím dvakrát a prostě je miluju. Měli byste zájem o recept? Napište mi to do komentáře!

Pokud mám hlad a nechce se mi chodit do kuchyně (ano, asi těch 15 metrů), udělám si rychlosvačinku z věcí, co mám zde. A to konkrétně nějaké chlebíčky, arašídové máslo, banán a skořici. Je to tak za dvě minuty hotové, dobré, sladké a navíc vás to díky arašídovému máslu zasytí na poměrně dlouho. Takže samé plusy!

A sladká tečka na závěr. Když s kamarádkou pečete české nebo spíše moravské koláčky na mezinárodní večeři, dost pravděpodobně vám zbudou na snídani. Zkuste to taky!

To by bylo z dnešní inspirace všechno. Omlouvám se za zhoršenou kvalitu některých fotek, ale pár jídel je vyfocených už v březnu, kdy byla večer tma a já tu neměla ještě stolní lampičku, takže jsem si musela vystačit s velkým světlem na stropě.

Doufám, že pokud už nevíte, co si rychlého připravit, tak se inspirujete mým jednoduchým vařením, i když v tomto případě spíš jen přípravou jídel. O tom, co si vařím na obědy, bude zase některý další článek!

A co je vaše oblíbené jídlo? A máte nějakou “záchranu”, když si například nestihnete nakoupit?

Mějte se krásně,

Marky

12 komentářů

  • Anička Odvárková

    Ahoj, ty lívanečky vypadají moc fajn, určitě bych byla moc ráda za recept!! Taky bydlím na koleji, takže všechny jednoduché tipy na dobrá a rychlá jídla se vždycky hodí 😀

  • Martina

    Ahoj, moc pěkný článek 🙂
    Já mám hrozně ráda saláty, ovesné kaše a smoothie 🙂
    Jako ovoce úplně zbožňuju banány, takže je dávám kam jen to jde, do těch smoothie, nebo do kaší, hrozně ráda si dělám i banánový mléčný koktejl 😀
    Avokádo taky můžu, třeba na celozrný chlebík, nebo i jen tak

    • Marky

      Ahoj, děkuji. Smoothies miluju taky! Akorát tady nemám žádný robot, na ten jeden semestr by to nemělo smysl, tak trpím. Protože jak přijedu domů, bude skoro už po ovocné sezóně.😥
      Jinak banánů mám taky velkou spotřebu.😃

    • Marky

      Tak co si připravit snídani večer? Teď jsou docela oblíbené ty ovesné kaše přes noc. Taky jsem to zkoušela a je to opravdu dobré. 🙂 Já bych ale nemohla být bez snídaně, půl hodiny po probuzení už umírám hlady.😀

    • Marky

      Děkuji. Nemáš ráda avokádo? A zkoušela jsi ho s tím vajíčkem? Tomu neodolal ano můj bratr, který se jinak těmto”zdravým” a zeleným věcem vyhýbá na 100 metrů.😀 Jen opéct toust, rozmačkat na to měkké avokádo, sůl, pepř, trochu citronové šťávy a popřípadě chilly a nahoru volské oko. A nebo mám ještě jeden tip na Smoothie- avokádo, čerstvý baby špenát a (zmrzlý) banán s vodou. Zkoušela jsem to i bez se avokáda, jen banán a špenát, ale nebylo to ono. Ale s ním je to lahoda!
      A jestli Ti to i tak nezachutná, tak se taky nic neděje. 🙂 Je tolik dobrých jídel!

  • forbidden.library

    Zdravím zo Slovenska 😀 Momentálne bývam s priateľkou na spoločnom priváte, teda je to obytný dom, s asi 14 ľudmi, no máme vlastnú izbu. Podobne ako hovoríš, bolo by to doslova o život ak by varili všetci naraz. Na moje šťastie a ich nešťastie ostatní vyhadzujú peniaze na donášky alebo fastfood, takže mám viac menej kuchyňu pre seba. Je takmer plne vybavená len mi tu chýba trúba na pečenie, ale dá sa to zvládnuť aj bez nej. Na priváte som rok, no naučila som sa toho ohladne varenia strašne vela, sama metódou pokus omyl, no našťastie tých omylov bolo fakt len minimum. Otec je kuchár a mama cukrárka, takže pár trikov ovládam z domu no inak som samouk. Mám rada ked sa môžem učiť sama podla seba a nikto mi nepozerá cez plece. 🙂 Som človek ktorý sa hrozne rád stará o milované osoby, a kedže priateľka nevarí, mám kopu priestoru na to túto potrebu si plniť. Bohužiaľ študentský rozpočet nevykryje nič zo zmieňovaných surovín, to tak maximálne raz mesačne, no ak si šikovná dá sa to.

    • Marky

      Ahoj, tak to je vlastně super, že oni jsou asi líní a nevaří 😀 Můj taťka profesionální kuchař není, ale vaření má moc rád a i mamka vaří, tak mám taky nějaké základy z domu. Trouby tu sice máme, ale jsou tak špinavé, že je nechci používat a k úklidu jsem se ještě nedokopala. Myslíš suroviny, které jsem zmiňovala, že jsou drahé? A co konkrétně?
      Krásný večer a děkuji za komentář.😊

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *